In De Haagse Toren van de Grote Kerk komt ‘à la panorama Mesdag’ een 360 graden visualisatie van het trekvaartverleden. Een prachtige kijk- en luisterervaring rondom van 17e-eeuws Den Haag.
Het lijkt alsof je vanuit de toren over het Den Haag van toen uitkijkt om vervolgens naar de plekken zelf te ‘zweven’. Gidsen vertellen over de ontwikkeling van Den Haag en de rol van de trekvaart daarin. Boven in de toren heeft men een adembenemend uitzicht over de stad.
Den Haag: knooppunt van vaarverbindingen
Het project ‘Den Haag als knooppunt van vaarverbindingen’ heeft een schat aan informatie opgeleverd over het ontstaan en gebruik van de trekvaarten. Deze informatie is gebundeld op de website www.haagswelvaren.nl. Van enkele plekken is een digitale reconstructie gemaakt: zie www.canals5d.nl en zoom in op Den Haag. Het belang van de trekvaarten blijkt een blinde vlek in de Haagse geschiedenis. En ook in de geschiedschrijving van de trekvaart komt de rol van Den Haag beperkt aan bod. De stad wordt meer geassocieerd met bestuurlijk centrum, de Oranjes en vrede. Dat Den Haag al sinds de Middeleeuwen een bestuurlijk centrum is geweest, heeft juist de rol van de waterverbindingen versterkt.
Bewustwording trekvaarten
In opvolging van project ‘Den Haag als knooppunt van vaarverbindingen’ maakt Regio Water de resultaten bij het brede publiek toegankelijk en verstrekt daarmee de bewustwording van de trekvaart. De kern hiervan is een belevenisroute langs een aantal bijzondere plekken. Regio Water zet de belevenisroute samen met andere partijen op. De belevenisroute kan fysiek worden afgelegd (wandelend, fietsend en varend) én online voor educatieve doeleinden en mensen die minder mobiel zijn. De route is op te vragen via de website www.haagswelvaren.nl. Ook komt er een folder met daarin de route en QR-codes. De route kunt u op eigen initiatief volgen of laat u leiden door een ervaren gids van de kerktoren én, als vaarroute, door De Ooievaart.
Tentoonstelling in Haags stadhuis
In het drukbezochte Atrium van het stadhuis van gemeente Den Haag wordt een tentoonstelling ingericht met een levensechte kopie van het beroemde schilderij van Jan van Goyen. Daarbij stelt gemeente Den Haag archeologische vondsten tentoon vanaf de Romeinse tijd: het Kanaal van Corbulo vormde het begin van het Haagse waterverhaal. Met de ernaast gelegen Bibliotheek Den Haag voert Regio Water gesprekken om ook daar (een deel van) de tentoonstelling in te richten. Hier staan nu al wel kijkdozen opgesteld die je laten rondkijken in de Virtual Reality-reconstructies van historisch belangrijke Haagse plekken, waaronder haven Het Zieken waar de trekschuit aanlegde.