Regio Water werkt aan een goed evenwicht tussen de belangen van recreatie, waterkwaliteit, klimaatadaptie, landbouw en natuur. We doen dit via het project Duurzaam Varen, waarbij we de systematiek van Aquapunctuur© toepassen.
Landschapstafel BPL Midden-Delfland
Het project wordt uitgevoerd onder de landschapstafel BPL Midden-Delfland, waarbij BPL staat voor Bijzonder Provinciaal Landschap. De gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland zijn nauw (bestuurlijk) betrokken. Ook de gemeente Den Haag participeert omdat zij qua waterwegen verbonden is met de regio Midden-Delfland. De TU Delft (Prof.dr.ir. Mark van Koningsveld, chair Ports & Waterways) brengt expertise in en neemt deel met een aantal studenten. Via de systematiek van Aquapunctuur© maken we samen inzichtelijk welke ingrepen nodig zijn om duurzaam varen in Midden-Delfland mogelijk te maken.
Natuur en recreatie in balans
Het waternetwerk van het BPL Midden-Delfland kent een rijke historie. De laatste jaren is sprake van een herontdekking van het belang van onze waterwegen, in het licht van hedendaagse vraagstukken rondom klimaatadaptie en waterkwaliteit. Ook zien we een toename in het gebruik van de vaarwegen voor waterrecreatie. De waterwegen verbinden stad en land en zorgen ervoor dat 2,3 miljoen regiobewoners rust en ruimte vinden in het landschap. Door versterking van het trekvaartverleden (Delflandse Trekvaarten) verbetert de kwaliteit en de beleefbaarheid rondom de waterwegen. Deze positieve ontwikkelingen moeten we echter wel in goede banen leiden; er is een wankel evenwicht tussen natuur en recreatie, en tussen de verschillende vormen van recreatie.
Vaarwegen verduurzamen
We willen via het project ‘Duurzaam Varen’ het recreatief gebruik van de vaarwegen verduurzamen. We doen dit door het stimuleren van elektrisch varen en vormen van actieve waterrecreatie zoals suppen en kanoën. Met de verschillende partners pakken we de essentiële schakels aan die nodig zijn om echt duurzaam te kunnen varen, zoals laadpalen, aanlegsteigers voor kano’s en goede verordening voor de handhaving. Het doel is een goed evenwicht vinden tussen de belangen van recreatie, waterkwaliteit, klimaatadaptie, landbouw en natuur. We bepalen met elkaar welke maatregelen we willen nemen.
Concrete maatregelen
Regio Water stelt concrete maatregelen voor om toeristische bestemmingen te versterken voor zowel de bezoekers als de inwoners. Datzelfde geldt voor het oplossen van eventuele knelpunten. Samen met het waterschap en de natuurorganisaties inventariseert Regio Water hoe de waterrecreatie natuurinclusief gemaakt kan worden. Het gaat hier om maatregelen die ook ten goede komen aan de waterkwaliteit en/of biodiversiteit. We gaan op zoek naar maatregelen die op breed bestuurlijk draagvlak kunnen rekenen. Zo kunnen we de basis op orde brengen voor duurzaam varen in heel het bijzonder provinciaal landschap van Midden-Delfland.
Breed gedragen aanpak
Het project Duurzaam Varen bestaat uit verschillende onderdelen. Regio Water werkt hierin graag samen met betrokken overheden (provincie, gemeenten en waterschap) en vanuit verschillende disciplines (beleid, beheer en handhaving). We zoeken nadrukkelijk ook de samenwerking met andere stakeholders die in het gebied actief zijn. Werksessies met elkaar leiden tot een gedragen aanpak, waarmee we concreet aan de slag gaan. Zoals een modelverordening die elke gemeente kan gebruiken voor de bestuurlijke besluitvorming, en concrete maatregelen om duurzaam varen mogelijk te maken zoals het realiseren van laadpalen. Het geheel van maatregelen moet leiden tot duurzame waterrecreatie in ons mooie Midden-Delfland!
Meer weten over Duurzaam Varen? Neem contact op!